Wanneer wij bij opdrachtgevers zitten om een functie te bespreken, dan merken wij vaak dat zij twijfels hebben over een passend salaris bij de functie waar ze een kandidaat voor zoeken. Wat is een nu eigenlijk dat welbekende ‘marktconforme salaris’ voor een accountmanager? Hoort daar een auto bij? En wat voor soort pensioenregeling is nu eigenlijk van deze tijd?
De salesmarkt is krap, en dat heeft duidelijk effect op de ontwikkeling van de salarissen in deze markt. Vandaar dat onze opdrachtgevers en kandidaten ons regelmatig om advies vragen; wat moet er worden geboden om een aantrekkelijke werkgever te zijn? Of natuurlijk wat mag ik vragen als sollicitant met mijn werkervaring. Vandaar dat we hebben besloten om alle salarissen van de honderden kandidaten die we in 2022 hebben geplaatst in een bestand te verwerken, en zo te komen tot een waardevol overzicht dat jou kan ondersteunen bij het nemen van je besluiten. De salarisindicaties zijn gebaseerd op full time vaste salarissen. De variabele beloningen waren niet in onze database geladen, daar hebben we van geleerd; vanaf volgend jaar nemen we deze ook mee in de thermometer. Verder is het belangrijk te weten dat dit bestand is gebaseerd op actuele salarissen in 2022. In de salesmarkt zijn de salarissen in 2023 4% – 7% gestegen ten opzichte van 2022.
Een salaris op maat aanbieden:
Sales is een vak waar het vooral draait om resultaten. Een opleiding garandeert geen resultaat, maar mogelijk wel een denkniveau. Daarom zijn de startsalarissen van accountmanagers met een HBO opleiding hoger dan die met een MBO opleiding. Dat verschil wordt kleiner naarmate de verkoper zijn trackrecord bouwt, waardoor het duidelijker wordt waar deze toe in staat is. In de steeds krapper wordende arbeidsmarkt zien we ook dat werkgevers vaker kijken naar “mental skills” dan (alleen maar) naar opleiding. Een zeer gedreven MBO’er met eigenschappen als doorzettingsvermogen, leervermogen en verantwoordelijkheidsgevoel kan minstens zo succesvol worden als zijn HBO collega. Kleinere werkgevers hebben vaak meer vrijheid om buiten de ‘opleidings-box’ te kijken dan grote werkgevers waar vaak beleid is gemaakt op minimale opleidingseisen.
In grotere organisaties bestaan over het algemeen salarisgebouwen of beleid waardoor hiring managers niet makkelijk hogere salarissen kunnen bieden. Bij kleinere werkgevers, waar de ondernemer soms zelf bepaalt wat er gebeurt, worden regelmatig betere vaste salarissen geboden om de juiste mensen in huis te halen. Daarentegen hebben grote corporates over het algemeen meer perspectief op hogere salarissen in de toekomst als gevolg van promoties.