CV.nl blog

Verkoop jezelf met een killer cv

 

De meeste sollicitanten hebben hetzelfde doel: die felbegeerde uitnodiging voor een sollicitatiegesprek binnenslepen. En dat is precies waar jouw skills om de hoek komen kijken: verkoop jezelf! Dat verkopen begint met een goed cv. ‘Hoe dan?’, horen we je denken. Simpel: met een cv sjabloon kun je makkelijk een aantrekkelijk en professioneel cv maken. Voeg daar onderstaande tips aan toe en je tovert binnen no time een killer cv op tafel.

 

Jij bent de perfecte match

Zie je curriculum vitae als een product – jezelf – dat je aan de man moet brengen. Jij bent het beste product dat het probleem van de werkgever kan oplossen: het vullen van die openstaande vacature. Binnen een paar seconden beoordeelt de recruiter hoe goed jij past bij de eisen die worden gesteld aan de functie.

Lees de vacaturetekst nauwkeurig door. Mis je informatie? Wees proactief en bel even met het bedrijf om de gaten op te vullen. Zoek uit waar ze precies naar op zoek zijn en welke kennis en vaardigheden daarvoor nodig zijn. Maak een opsomming van steekwoorden die veel voorkomen in de tekst en probeer deze te matchen met jouw ervaring. Daarna verwerk je de overeenkomsten in je cv.

 

Pitch jezelf

Een van de eerste onderdelen die een recruiter leest is je profielschets. Pak deze kans en vertel in een paar krachtige zinnen waarom jij de perfecte kandidaat bent. Uiteraard zorg je er weer voor dat je persoonlijke profiel mooi aansluit op de vacature. Een top manier om jezelf nog eens extra te profileren en de lezer warm te maken om verder te lezen.

 

Beter 1 foto dan 1000 woorden

Als salesprofessional kom je er eigenlijk niet onderuit: je gezicht op je cv zetten. Bikini’s, korte broeken en zonnebrillen zijn een no go. En die foto hoeft ook niet je halve cv te bedekken. Een goede, professionele foto met een rustige achtergrond en een representatieve glimlach doet de trick. Beeld wordt beter onthouden dan tekst. Dus kom op en voeg die foto toe!

 

Maar het oog wil meer!

Natuurlijk ga je niet naar een sollicitatiegesprek in je kloffie van gisteren en met je haren rechtovereind. Precies datzelfde geldt ook voor je cv: je verstuurt geen document dat eruitziet alsof je het in vijf minuten hebt afgeraffeld. Als salesprofessional weet je als geen ander dat die eerste indruk het verschil kan maken tussen op gesprek gaan of in de prullenbak belanden.

Recruiters kijken vaak eerst naar het cv en daarna naar de motivatiebrief. Heb je prachtige verhalen geschreven over waarom jij de perfecte match bent, maar ziet je cv er niet uit? Dan kom je nog nergens. Een goede lay-out van je curriculum vitae nodigt uit tot lezen en vergroot je kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

 

Uiterlijk is wél belangrijk

Een cv moet vooral leesbaar zijn en snel te scannen door een recruiter. Besteed dus extra aandacht aan de volgende onderdelen:

  • Gebruik korte zinnen en steekwoorden
  • Werk met opsommingen (zo verkort je ook weer je teksten)
  • Verdeel je cv aan de hand van koppen
  • Voeg kleur toe, maar maak er geen kleurencircus van
  • En denk aan voldoende witruimte!

 

Dit artikel is geschreven door CV.nl. CV.nl biedt werkzoekenden een handige tool om in 3 stappen een professioneel cv op te stellen. Naast het opstellen van cv’s is het ook mogelijk om overtuigende sollicitatiebrieven te genereren, ontvangen werkzoekenden bijpassende vacatures op basis van het opgestelde cv en is het mogelijk om sollicitaties met een begeleidende brief te versturen zodat exact bijgehouden kan worden of en wanneer een sollicitatie wordt geopend door een potentiële werkgever. Het doel van CV.nl is om het sollicitatieproces voor werkzoekenden eenvoudig te maken met de aangeboden tools.