Druk zetten scaled

Functioneel druk zetten

Functioneel druk zetten

In ons boekje “Zó selecteer je topverkopers” [hier gratis te downloaden http://salesrecruiters.nl/aanvraag-boekje/] geven wij tips aan hiring managers en recruiters over verschillende aspecten van het selectieproces.

Comfort zone

Verkopers zijn vaak meesters in het voeren van sollicitatiegesprekken. Alhoewel een selectiegesprek in goede harmonie moet plaatsvinden, is het ook functioneel om de kandidaat accountmanager of salesmanager even uit zijn of haar comfort zone te halen. Dat gebeurt in het échte (sales)leven immers ook regelmatig en het maakt selectiegesprekken een stuk leuker en spannender. Trek bijvoorbeeld eens een uitspraak in twijfel, of relativeer een succesverhaal. De reactie die volgt zegt iets over omgang met weerstand of kritiek en over sensitiviteit. “Voelt” en hoort een kandidaat wat er gebeurt? Hoe gaat hij met de situatie om? Herstel vervolgens met een grap en maak het gesprek weer ontspannen, maar vergeet niet wat je hebt geobserveerd.

Advies

Nog een advies; Het moment dat de kandidaat zichzelf voorstelt met een klein verhaaltje is perfect om je eerste gevoelens op te schrijven. Krijg je energie, staat hij er meteen, maakt hij contact, heeft hij humor, is hij representatief, hoe drukt hij zich uit? Als je dat soort “zachte elementen” meteen opschrijft dan kun je je later vooral richten op de inhoud.