Anticipate blog

Corona-crisis; vacatures on hold of maximaal anticiperen?

Het Coronavirus levert veel problemen en dilemma’s op. Eén van die moeilijke besluiten is wat te doen met de openstaande (sales)vacatures? Invullen of on hold?

Kortweg worden er drie belangrijke redenen genoemd om vacatures (tijdelijk) niet in te vullen.

1. Er is nu geen sales, de markt ligt op zijn gat
2. Ik kan de selectieprocedure niet afronden vanwege besmettingsgevaar
3. Ik kan verkopers nu niet inwerken

Laten we deze argumenten eens bekijken

1. Er is nu geen sales, de markt ligt op zijn gat

Dat zou kunnen, jij kent jouw markt beter dan wij en je hebt vast alle creatieve nieuwe ideeën al geprobeerd. Maar leiderschap is anticiperen, regeren is vooruitzien, denk anticyclisch, je kent ze wel. 

Het Coronavirus gaat wellicht nooit meer weg, maar de crisis die het nu veroorzaakt wel. Dat betekent dat het een kwestie van tijd is voordat de kansen zich weer aandienen. Dat kan weken duren, misschien zelfs maanden. Maar dan moet je er staan als ondernemer, bestuurder of salesmanager. Dan moet je extra gas geven om de omzet die je nu verliest weer goed te maken zodat je het jaar nog kunt redden. Alle kandidaten die je nu spreekt, beginnen in mei of juni. Vaak moeten ze eerst nog worden ingewerkt. Wat gebeurt er als je nu alles stil legt omdat er nu geen sales mogelijk is en je om die reden pas weer gaat werven als “alles weer normaal is”? Juist, dan verlies je nóg een paar maanden omzet.

2. Ik kan de procedure niet afronden vanwege besmettingsgevaar

Nood breekt wetten, misschien is dit de tijd om ook dat laatste gesprek te doen via Skype. Maar zelfs als je dat niet acceptabel vindt en je de risico’s van punt 1 voor wilt blijven, dan kun je uiteraard nog steeds een face-to-face gesprek hebben zonder dat er sprake is van besmettingsgevaar. Zolang er geen absolute lockdown is uiteraard. 

Hou 1,5 meter afstand en schud geen handen. Dat moet toch mogelijk zijn. Wij hebben voor onze klanten die deze mogelijkheid niet hebben speciale ruimten beschikbaar gemaakt waar drie mensen een gesprek kunnen hebben met 2 meter onderlinge afstand, terwijl alle contactpunten (deurknoppen etc) gereinigd zijn. Kortom, met een beetje goede wil is dit probleem op te lossen.

3. Ik kan verkopers nu niet inwerken

Zie punt 1, kandidaten die je nu spreekt beginnen pas over een maand of twee. Niemand weet hoe de wereld er dan uit ziet. Maar grote delen van inwerkprogramma’s kunnen op afstand worden doorlopen of met inachtneming van de 1,5 meter-regel. 

Tenslotte; het is mogelijk dat je nu meer tijd over hebt dan normaal. Dat is nog steeds kostbare tijd waar je belangrijke dingen mee kunt doen. Zoals…. inderdaad, top salesprofessionals selecteren!

Wij werken overigens “gewoon” door bij Salesrecruiters zodat onze klanten nu en straks over sterke salesteams beschikken. Ook jou helpen we graag.

Veel succes met de uitdagingen van deze bijzondere periode, hang in there & Stay Safe!

WIJ RECRUITEN VOOR

ABB logo
Bizerba
HubSpot-Logo
DFDS_logo_2015
Jungheinrich