SR Blog OchtendRituelen 1

6 krachtige ochtendrituelen die jou een succesvollere verkoper zullen maken

Enige tijd geleden publiceerde Enrico Ouwehand een artikel op LinkedIn, genaamd “6 krachtige ochtendrituelen die je leven zullen veranderen”. Het artikel werd in het Nederlands en Engels gelezen door zo’n 25.000 mensen en ruim 2000x geliked. Het geweldige boek “Tools of Titans” van Tim Ferriss was de inspiratie voor het artikel. In ruim 600 bladzijden beschrijft Tim de strategieën, tactieken, lessen en gewoonten van top-performers. Enrico zag de rode draden in de ochtend routines van deze iconen en besloot deze zelf te gaan toepassen. Zijn ervaringen en adviezen legde hij vast in het artikel.

Wij hebben de rituelen speciaal voor jou doorvertaald naar de voordelen die de routines hebben voor verkopers, accountmanagers en salesmanagers.
De eerste van 6 artikelen heeft een vrij duidelijke titel:

STA VROEG OP

“Early to bed and early to rise, makes a man healthy and wealthy and wise.”

De vroege ochtend bepaalt je dag

De ochtend is de aftrap van elke dag, daar zul je het mee eens zijn. Een goede start geeft een boost, dat weet iedere verkoper of salesmanager. Je wil meteen voor staan, toch? Enrico had zichzelf altijd voorgehouden dat hij geen ochtendmens was. Hij studeerde en sportte in de avond, ’s morgens lag hij het liefst zo lang mogelijk in bed. Hij dacht niet na over de kracht van de ochtend. Maar er bestaan helemaal geen “ochtend mensen”, het is hooguit een smoes die je jezelf kunt voorhouden. De vroege ochtend is té belangrijk om te laten schieten.

Wat voor de één vroeg is, is voor de ander uitslapen. Met vroeg bedoelen wij tussen zes en half 7. Sta zó vroeg op dat je de ochtend routines kunt doorlopen en toch op tijd bij je eerste verplichting bent.

De voordelen van vroeg opstaan zijn enorm:

  • Vroeg opstaan is gezond, dat is inmiddels overtuigend aangetoond.
  • Een krachtige start van de dag zet je op een voorsprong. Al die andere accountmanagers van de concurrentie liggen nog te pitten terwijl jij al: hebt gesport, je mails hebt behandeld, die offerte hebt gemaakt, de CRM hebt bijgewerkt of andere ellendige administratieve verplichtingen hebt gedaan, de pijplijn van je accountmanagers hebt bekeken of de salesmeeting hebt voorbereid. Kortom, als je collega’s of concurrenten zich tussen 08:45 en 09:00 nog ietwat sloom bij de koffiemachine melden, ben jij al warmgedraaid en kun jij je volledig focussen op je klanten of prospects.
  • ’s Morgens verwacht niemand iets van je, dus hét moment om egoïstisch te zijn en alleen maar aan jezelf te denken en de dingen te doen die jij belangrijk vindt.
  • ’s Morgens gaat de telefoon niet en er komen geen nieuwe mails binnen. Je kunt je uitstekend focussen op de zaken die jij die dag hoe dan ook wilt bereiken.
  • Alles wat je ‘s morgens doet hoef je ’s avonds niet te doen, zodat je meer tijd over hebt voor sociale activiteiten of een Netflixje.
  • De vogels fluiten ’s morgens vroeg harder en alleen voor jou (zo voelt het), de zon komt alleen voor jou op. Dat is prachtig en maakt je gelukkig.
  • Je bent tevreden over jezelf, je laat jezelf zien dat je discipline hebt.
  • Een uur eerder opstaan levert je 3 jaar* extra wakkere tijd op.

*Door de weeks 1 uur eerder opstaan levert je 260 uur per jaar op. Als je dat van je 20e tot je 80e doet, is dat zo’n 16.000 uur.
Een “wakkere dag” duurt zo’n 16 uur. 16.000/16=1000 dagen = 3 jaar.